Min kloge computer

På mit kontor står nogle vigtige arbejdsredskaber. Jeg har bøger, mapper, skriveredskaber, printer og ikke mindst en computer. Sidstnævnte bruger jeg meget i løbet af en uge. Den kan hjælpe mig med at finde oplysninger om alt mellem himmel og jord (nogle gange også mere end det!), og jeg kan skrive taler, prædikener og e-mails på den. 

Det er både praktisk og godt. Egentlig er computeren meget klog, og for nylig lærte den mig noget vigtigt, jeg måske godt vidste, men ikke havde tænkt så meget over. En dag sad jeg og manglede internetforbindelse. Der var sket en fejl et sted, så jeg måtte vente på, forbindelsen kom igen. Det gjorde den også, og da slog det mig, hvor stor forskel der er på computeren, når den er på nettet og når den ikke er. Mens der ikke var forbindelse, tænkte jeg ikke videre over, at der stod en computer på mit skrivebord. Da forbindelsen kom igen kunne jeg med det samme konstatere, hvor meget dens blæser larmede! 

Min konklusion blev, at en computer med internetforbindelse larmer mere end en computer uden forbindelse. 

Og hvad så? 
Jeg skriver ikke dette for at udstille min manglende viden om computere, processorer, RAM og hvad det ellers hedder alt sammen. Der er sikkert metoder til at begrænse støjen (og jeg er modtagelig for gode råd!). Men det slog mig, hvilken visdom der ligger i forskellen på, om man har forbindelse til nettet eller ikke. Jeg tror det gælder for os, som det gælder for computeren, at vi støjer mere – både udvendigt og indvendigt – når vi har forbindelse til internettet, end når vi ikke har det. 

Det er klart, vi bruger nettet til mange gode ting og det er både praktisk og godt, men der er en gevaldig bagside af medaljen, som kort og godt kan beskrives som støj. Den ene serie efter den anden bliver kværnet på Netflix. Den ene Youtube-video efter den anden med katte og kendisser fylder vores bevidsthed, så vi til sidst ikke kan høre os selv tænke. 

Vi skal ikke tilbage til gamle dage, hvor internettet var en sjov tanke, ingen rigtigt troede på, og Samuel Rachlin var vært på Nyhederne – bare fordi alting var bedre dengang. Men vi skal være bevidste om, den overbelastning internettet OGSÅ er for os. For nogen er det blevet selve livet, hvor alt, hvad man gør og offentliggør der via sociale medier, tæller mere end det virkelige liv – livet i kød og blod. 

Er vi kun forbundet til internettet, og ikke til hinanden gennem samtaler, lege, fysisk arbejde, gåture i den friske luft osv., så går vi til sidst i stykker. Inde for en overskuelig fremtid skal min computer udskiftes. Så kan den ikke mere. Men til alt held, står en ny, smartere og bedre klar i kulissen. Der står ikke en ny, smartere og bedre person klar i kulissen til at afløse dig. Der er kun én af dig i verden. Pas godt på dig selv, og fyld ikke dit liv med støj.