Præstens side

Fart på!

For nyligt fik jeg mulighed for noget, jeg holder meget af, men ikke har gjort længe. Jeg kørte i bil på Auto Bahn i Tyskland. Motorvejene der er noget særligt af især to grunde. Dels er der fri hastighed mange steder, og dels er afstandene mellem byerne meget større end herhjemme, hvilket gør det muligt at tillade fri hastighed. Der er en sammenhæng! Måske er det slet ikke så underligt, mange biler kommer fra Tyskland?

Jeg holder meget af, at være på vej. At køre fra A til B og opleve alt det, der sker på rejsen (måske lige med undtagelse af vejarbejde og køer, der forsinker mig). At sætte sig i bilen derhjemme i 18 graders gråvejr, og stige ud langt mod syd i 27 graders solskin og på egen krop mærke forskellen mellem A og B, er noget ganske særligt. Som nævnt er det længe siden, jeg sidst har taget turen sydpå og haft fornøjelsen af, at komme fra A til B, med alt hvad det indebærer af irriterende køer, rastepladser og god musik i bilen.

Der er fart på
På den tid der er gået, siden jeg sidst tog turen, er der sket mange ting. På de tyske motorveje lagde jeg mærke til, at livet går hurtigere. Den frie hastighed gør det muligt for de, der kan og vil, lovligt kan drøne afsted med 200 km/t. Til forskel fra tidligere, hvor det var eksklusive sportsvogne og dyre biler, der overhalede med høj fart, er det i dag helt almindelige biler, der suser forbi. Det siger mig, livet går hurtigere for os, end det gjorde tidligere.

Det er der også andre ting, der fortæller mig, men her blev det tydeligt for mig: Hvis vores biler er bygget til at suse afsted med så høj fart, hvad siger det så om os? Det siger os, vi har travlt. Vi har meget travlt. Livet handler efterhånden om, at få tingene overstået hurtigst muligt, så vi kan komme videre til det næste. Hele verden ligger åben og for vores fødder. Vi kan flyve hvorhen det skal være, når bare vi har råd til det. Vi kan være i forbindelse med hele verden, døgnet rundt.

Derfor får vi travlt. Vi vænner os mere og mere til alt det vi kan nå, hvis bare vi skynder os. Det bliver nemt til noget vi skal nå. Ikke fordi nogen kræver det af os, men fordi vi selv begynder at tro på det. Vi skal have et vildere liv end det, der er lige nu. Inden vi bliver for gamle, skal vi opleve det ene og det andet. Livet går lige ud ad landevejen og i høj fart. Så må der helst ikke komme for mange bump på vejen.

Dybest set har vi godt af bump på vejen. Det får os til at standse op og indse, vi ikke er hele verdens centrum. Der er lige nu omtrent syv milliarder andre mennesker i verden. Mange af dem kan ikke på samme måde indrette deres liv efter, hvordan de hurtigst muligt kommer videre og lige ud ad landevejen. For dem er bump på vejen en fast del af hverdagen. Det bliver man tålmodig, måske ligefrem ydmyg af.

Sænk farten
Et bump på vejen kan få os til at sænke farten, men vi kan også selv vælge den lavere hastighed. Træf et valg og lev livet langsommere og med mere nærvær, så du også får tid til at hjælpe den, der trænger, og som måske er ramt af en ulykke og trænger til en håndsrækning. Det kan være du møder én i køen mens du handler ind, der trænger til at se dit smil og ikke bagsiden af din smartphone.

Giv dig selv lov til at leve langsomt, og ikke altid med blikket fast rettet mod den lige og direkte vej fra A til B. Lad dig forstyrre af dine medmennesker. De har brug for dig!

Martin Karkov Kobbersmed, sognepræst

PS: Skanderup kirke er normalt åben for alle, også mandag til fredag i dagtimerne, undtagen når der er arrangementer, kirkelige handlinger eller undervisning. Skulle døren være låst, kan man som regel finde graveren på kirkegården eller i graverhuset og få låst op.