100-året for genforeningen

Søndag d. 27. september kl. 14.00 fejre vi 100-året for genforeningen af det nordlige Slesvig (Sønderjylland) og Danmark. 

Vi har inviteret Svestar til at komme. Jens Jørgen Refshauge medvirker som oplæser. Jens Jørgen er barnebarn af den sønderjyske soldat der er historiens omdrejningspunkt. 

Eftermiddagen starter med koncert i kirken og bagefter står Gerda klar med sønderjysk kaffebord i Kirkehuset. Pris kr. 50,- 

Om Svestar

kærligt hilset
fra Ingenmandsland


Svestars koncert med nyskabende viser og folkemusik formidler en personlig og kontrastfuldkrigserfaring. Gennem poetiske sangtekster og et stemningsfuldt lydbillede knyttes toner og tanker an til vores egen historie.
Undervejs forstår vi betydningen af et brev, af ord fyldt med kærlighed, af den lille seddelvedlagt en forsendelse med mad som små lapper af trøst og omsorg. Glæden over at stjernehimlen er den samme over alt. Forundring over, at der på én og samme tid er mennesker inden
for det samme geografiske område, som er angste, sårede og i kamp, mens andre fester i stiletter og højt hår. Den absurde erkendelse af, at solen kan skinne over en slagmark tynget af døde mænds unge kroppe. Den svært acceptable kontrast ved at tage ud og komme hjem.
At drage i krig er at rejse til en anden verden. Sådan var det under 1. Verdenskrig for Anne Roed Refshauges oldefar, hans soldaterkammerater og familie.

”En stjerneklar nat for 100 år siden lå min sønderjyske oldefar mellem gravene på en jødisk kirkegårdsammen med sine soldaterkammerater. Det var under Første Verdenskrig, og den nat var kirkegården det sikreste sted for dem at overnatte. Det var en utrolig mørk og ensom nat, og det eneste lyspunkt for ham
var de breve med kærlige hilsner, han netop havde modtaget fra min oldemor, Anna, og deres 9 børn. Historien om denne nat faldt jeg over i et af de breve min oldefar skrev under krigen ved østfronten. Udover at fortælle om ensomheden i mørket og dét at være overladt til en hård og usikker skæbne man
ikke selv har valgt, siger historien også noget om hvor meget håb, der kan gives med en så enkel ting som et brev”
Anne Roed Refshauge, Svestar


Folk-gruppen Svestar har skabt en rørende musikalsk fortælling om krigens betydning for
mennesker. Krigshistorie serveres her i en nærværende og intim indpakning, der får os til at
lytte, reflektere og forstå på en ny måde.


”Vi ønsker med koncerten at sætte ord på den personlige beretning, ikke for at åbne sår, men i håbetom at hele sår og med musikken udvide feltet for, hvordan vi taler om krigen og formidler historien. I dag sender vi også unge mænd til krigszoner og med tanke på de eftervirkninger, der kan påvirke vores samfund mange år frem i tiden, er det vigtigt at lære af historien og vedblive at sætte ord på krigens menneskelige omkostninger”.


Anne Roed Refshauge, Svestar

Medvirkende
Anne Roed Refshauge, Sang
Marie Sønderby, Klaver
Kirstine Sand, Violin
Kirstine Elise Pedersen, Cello
Søren Østergaard Pedersen, Kontrabas
www.svestar.dk / www.facebook.com/kaerligt-hilset

Varighed
1 time uden pause


 

Svestar

Sønderjysk kaffebord

Efter koncerten med Svestar er der sønderjysk kaffebord i Kirkehuset.