Hvad er det, der har gjort os til danskere?

Velkommen til foredrag med Poul Erik Jespersen d. 31. januar kl. 19.30 i kirkehuset. Entre 50 kr. incl. kaffe og kage

I disse år diskuteres meget, hvad det vil sige at være dansk. Ligeledes om Danmark er et kristent land. Men hvad er det egentligt, der har gjort os til danskere? Hvad er vort særlige DNA – hvis det findes? Hvordan ser man på os danskere udefra?

Foredraget fortæller gennem et essayagtigt oplæg om forskellige hændelser i Danmarkshistorien og forskellige symboler, som har været med til at definere os som danskere. Harald Blåtands kristning af Danmark, Dannebrog som symbol og nederlaget ved Dybbøl er nogle af de historiske begivenheder, der har haft indflydelse på os.

Starten af 1800-tallet, hvor Danmark nåede frem til Grundloven var præget af spændende personer, som fx H. C. Andersen, Grundtvig og Eckersberg, der hver på deres måde har givet et bud på, hvad der er karakteristisk for det at være dansk. ”I Danmark er jeg født, der har jeg hjemme”… skrev fx H. C. Andersen.

Den rutchetur i danmarkshistorien, der bragte os fra at være en stormagt – ”en gang du Herre var i hele Norden” til at blive en lille, måske ubetydelig stat, i Skandinavien. Efter 9. september har Danmark igen taget et globalt ansvar på sig; dette fortæller også noget om, hvem vi er.

Det samme gør de kulturkanons, demokratikanon og Danmarkskanon, der er blevet udarbejdet over de seneste årtier. Og naturligvis giver debatten i forbindelse med flygtninge og indvandrere til Danmark også nogle stikord til, hvad der er særligt ved at være dansk.

Poul Erik Jespersen

31. januar kl. 19.30

Velkommen til foredrag med Poul Erik Jespersen i Kirkehuset.

Entre 50 kr. incl. kaffe og kage